[sc_embed_player fileurl="https://quranicmind.com.my/wp-content/uploads/2020/04/y2mate.com-Uplifting-amp-Inspiring-Background-Music-For-Videos-and-Presentations_WA7bKUaLKts_64kbps.mp3" autoplay="true"]

Quranic Mind: Kelas Mengaji Dewasa

Sekiranya anda di sini kerana sedang mencari kelas mengaji Al-Quran, semestinya Allah S.W.T telah membuka pintu hidayah untuk anda menyertai kelas mengaji dewasa bersama Quranic Mind Network.

Quranic Mind Network merupakan sebuah institusi yang berteraskan pengajian Al-Quran dan menawarkan pengajian bermula dari peringkat Asas Dewasa, Tajwid, Talaqqi Am dan Talaqqi Khas.

Bermula dari tahun 2017, Quranic Mind telah menjadi peneraju pendidikan Al-Quran & Solat yang menawarkan bukan sahaja buat kanak-kanak Islam, malahan bagi orang dewasa. Quranic Mind menjalankan hampir 50 buah kelas pada setiap hari Isnin hingga hari Sabtu yang berjalan serentak di setiap cawangan. Sehingga kini, Quranic Mind telah menerima seramai lebih 1000 penyertaan dan ada yang telahpun mengkhatamkan bacaan Al-Quran 30 juzuk secara Talaaqi Am. 

Kelas-kelas ini dibimbing oleh para guru yang telah berpengalaman dan mempunyai kelulusan didalam bidang pengajian ini. Setakat ini, Quranic Mind memilik lapan orang pekerja tetap yang sebahagiannya mempunyai latar belakang akademik yang membanggakan seperti Ijazah Sarjana Ekonomi dan Ijazah Sarjana Syariah. Oleh sebab itu, yakinlah bahawa kelas mengaji dewasa ini menawarkan pengajian yang berkualiti buat anda.

Quranic Mind turut berhasrat untuk menjadi sebuah platform yang menyediakan perkhidmatan Al-Quran dan solat, menggunakan teknik pengajian yang sistematik dan terbukti berkesan, membantu orang ramai celik Al-Quran dalam masa yang singkat dan memantapkan solat mereka, menarik minat orang ramai untuk mengaji Al-Quran dan menyempurnakan solat, serta membawa masyarakat dan diri kita ke Syurga Allah S.W.T.

Sebagai tambahan, seiring dengan slogan “Ustaz Tanya, Uztaz Jawab”, Quranic Mind mengambil serius dalam menyediakan suasana pembelajaran yang selesa bagi setiap pelajar tanpa mengira had umur atau kemahiran. Para pelajar boleh mengajukan sebarang pertanyaan kepada para pengajar tanpa perasaan takut atau malu.

Kelas mengaji dewasa di Quranic Mind ini sangat sesuai bagi sesiapa yang mencari tempat pengajian yang santai dan tenang, mencari tenaga pengajar yang tidak mengajukan sebarang soalan ketika sesi berlangsung, pernah mempelajari Al-Quran pada masa kanak-kanak tetapi terlupa, ingin mempelajari huruf-huruf Al-Quran dari peringkat asas hingga mahir membaca Al-Quran, ingin memantapkan ilmu tajwid dan makhraj huruf, dan ingin membaca Al-Quran dengan lancar secara umum.

Quranic Mind mempunyai pelbagai produk yang anda boleh pilih mengikut kesesuaian dan kehendak anda seperti:

  1. Asas Tamhid (pengenalan Huruf-huruf Al-Quran)

Kelas Tamhid Asas di Quranic Mind merupakan kelas belajar mengaji asas atau dengan kata lain, kelas mempelajari sebutan huruf Hijaiyyah (Alif, Ba, Ta) menggunakan Teknik Al Baghdadi. Melalui kelas ini, anda akan berupaya mengenal dan membaca 29 huruf Hijaiyyah dengan baik, membaca tanda baris asas bacaan, menguasai tanda baris dua bacaan, mengenal tanda bacaan panjang, membaca tanda bacaan mati, serta menguasai tanda bacaan berganda. Dalam kelas Tamhid ini juga menggunakan alat bantu mengajar iaitu Alat Ketuk-Ketukan.

  1. Tajwid

Bagi anda yang sudah pandai baca Al-Quran, tetapi masih merasa kekurangan tentang pengetahuan tajwid, anda boleh sertai kelas mengaji dewasa di Quranic Mind bersama guru-guru yang bertauliah.

Program khas untuk golongan dewasa ini sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah seperti lancar membaca Al Quran tapi tidak tahu hukum, tidak tahu berhenti di mana, masih keliru panjang dan pendek harkat serta huruf tebal dan nipis, asyik salah baca dan mahu melatih diri dengan bacaan yang betul supaya boleh mengajar anak-anak sendiri.

  1. Talaqqi Am dan Talaqqi Khas

Anda berpeluang untuk mempelajari Al-Quran secara istiwewa bersama Syeikh Redha Ali Darwish Al-Elwany dari bumi anbiya Mesir dan mendalami cara pembacaan Al-Quran yang disemak oleh seorang yang pakar dalam bidang Qiraat 7 dan diiktiraf dunia!

Pengajian Al-Quran secara bersanad ini merupakan kelas khusus yang ditawarkan kepada mereka yang berminat untuk memperelokkan bacaan Al-Quran sehingga bacaannya diperakui menepati bacaan yang sejajar dengan guru hingga sampai kepada bacaan Rasulullah S.A.W. Bacaan anda akan disahkan sendiri oleh syeikh yang menyemak bacaan sehingga anda khatam 30 juzuk Al-Quran dan dianugerahkan dengan sijil bersanad, menandakan anda telah berjaya dan menepati syarat-syarat bacaan yang ditetapkan oleh syeikh tersebut.

  1. Kursus ‘Sempurnakan Solat’

Kursus ini adalah bertujuan memantapkan ibadah utama umat Islam iaitu solat. Anda boleh mempelajari setiap rukun solat beserta dalil dari Al-Quran dan Hadith yang berkaitan dengan rukun tersebut.

Kursus ini berlangsung selama empat (4) minggu dan anda berpeluang bertemu dengan pendakwah selebriti dari kalangan Imam Muda dan Pencetus Ummah yang diundang sebagai penyampai khusus untuk slot ini.

  1. Tadabbur Al-Quran

Pengkhususan kepada surah-surah terpilih yang disampaikan oleh penceramah popular tanah air seperti PU Yusof Arbain. Slot ini menawarkan rungkaian rahsia setiap surah di dalam Al-Quran bermula daripada Asbabul Nuzul (sebab diturunkan) ayat tersebut, serta makna yang tersirat di sebalik setiap perkataan yang terdapat dalam surah tersebut. Anda juga dapat mempelajari sejarah-sejarah yang berkaitan dengan ayat Al-Quran, sama ada ayat itu diturunkan sebagai peringatan, khabar gembira atau sebagai arahan yang wajib dilaksanakan bagi setiap umat Islam.

Dalam pencarian ilmu dengan menghadiri kelas mengaji dewasa ini, anda tidak perlu berasa runsing atau malu dengan masyarakat yang mungkin mempersoalkan kemahuan anda: “Sudah tua-tua pun tak tahu baca Quran?”

Quranic Mind Network memahami keinginan anda untuk bertaubat, kembali kepada ajaran Al-Quran, memperbaiki bacaan Al-Quran dan menjadi hamba Allah yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, sekiranya dalam hati anda pernah terdetik sebegitu, Quranic Mind Network sedia membantu anda. Sertai kelas mengaji dewasa di Quranic Mind dengan melayari laman sesawang https://quranicmind.com.my/ untuk maklumat lebih lanjut dan testimoni peserta-peserta Quranic Mind, atau kunjungi mana-mana cawangan Quranic Mind Network di Shah Alam.

Kelas mengaji dewasa Quranic Mind ini terhasil untuk membantu anda serta menyahut seruan Nabi Muhammad S.A.W berdasarkan hadis Baginda:

Sebaik-baik dari kalangan kamu adalah mereka yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya

Quranic Mind City Centre –
Seksyen 14 Shah Alam

Seksyen 14, Shah Alam 
B-G-21, Bangunan Vista Alam, Jalan Iktisas,
(Berhadapan DEMC Shah Alam) 
40000, Seksyen 14, Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
Ustaz Him : +60 11-3211 0110

Quranic Mind Subang Bestari

 No 61-A, Jalan Nova U5/N, Subang Bestari, 40150 Shah Alam, Selangor
Ustaz Zul : +6018- 958 2387

Quranic Mind Subang Permai HQ

48A, Jalan Alpha C, U6/C, Pusat Perdagangan Subang Permai,
(1st Floor MAMA KITCHEN)
40150, Seksyen U6, Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
Ustaz Izat : +60 13-969 7206